mmarttila "Tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku."

Annegret Kramp-Karrenbauer valittu Saksan CDU-johtajaksi

  • Annegret Kramp-Karrenbauer valittu Saksan CDU-johtajaksi

Angela Merkel on saanut seuraajakseen CDU:n puheenjohtajaksi suosikkinsa Annegret Kramp-Karrenbauerin (AKK). Äänet jakautuivat äärimmäisen tasaisesti puheenjohtajavaalin  toisella kierroksella. AKK sai 517 ääntä vastaehdokkaansa Friedrich Merzin saadessa 482 ääntä.

Tulos ei lupaa hyvää CDU:n, Saksan johtavan Unionipuolueen, yhtenäisyydelle ja tulevaisuudelle.

Esimerkiksi DIE WELT-lehden monet lukijat kommentoivat tulosta tuoreeltaan hyvin alavireisesti tyyliin "Heute hat Deutschland verloren", Tänään Saksa on hävinnyt.  Annegret Kramp-Karrenbaueria pidetään laajalti mini-Merkelinä, joka joutuu kuuliaisesti seuraamaan edeltäjänsä harjoittamaa politiikkaa. Merkel jatkaa kuten tiedetään liittokanslerina toistaiseksi, mahdollisesti seuraaviin liittopäivävaaleihin saakka.

Tuloksesta on riemuissaan ainakin AfD, johtava oppositiopuolue, jonka vastustajana Friedrich Merz olisi ollut huomattavasti voimakkaampi.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Eikö rva Karrenbauerilla puolueen puheenjohtajana pitäisi olla ainakin moraalinen oikeus heittää Merkel ulos hallituksesta?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Frau Kramp-Karrenbauer ei suurin surminkaan voi purra sitä kättä, joka hänelle voiton ja puheenjohtajuuden on valmistanut.

AKK:ssa on varmasti myös hyviä puolia, vaikka hänen habituksensa vaikuttaa aivan liian heiveröiseltä. Hän on Merkeliä vanhoillisempi, vastustaa homoavioliittoja - esimerkiksi. Furchtbar!

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Helmut Kohliin (1930-2017, elopaino valtiosalaisuus) verrattuna kuka tahansa kansleri olisi heiveröinen.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #6

Totta. Ehkä AKK yllättää ja osoittautuukin Konrad Adenauerin kanssa yhtä väkivahvaksi poliitikoksi. Elopainot ainakin enemmän tasapainossa.

Kaikki asiaankuuluva kunnia Adenauerille.

"Hänet valittiin tammikuussa 1946 CDU:n puheenjohtajaksi brittiläisellä miehitysvyöhykkeellä. 1948 hänet valittiin Saksan uutta peruslakia valmistelevan parlamentaarisen neuvoston (Parlamentarischer Rat) puheenjohtajaksi. 1949 hän oli SPD:n Kurt Schumacherin vastaehdokkaana liittokansleriksi. Hänet valittiin niukimmalla mahdollisella enemmistöllä: hänen oma äänensä ratkaisi. 1950 hänet valittiin CDU:n puheenjohtajaksi liittotasolla." Wikipedia

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #8

Adenauerilla (1876-1967) oli puhtaat paperit natsismiin nähden, minkä esimerkiksi suomalaisdiplomaatti Max Jakobson on muistelmiinsa arvostavasti kirjannut. Juutalaissukuinen Jakobson tunnustaa, että sodanjälkeisten saksalaispoliitikkojen suhteen häntä kiinnosti aina, mitä kukakin oli mahtanut puuhailla Hitlerin valtakaudella.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Tyypillinen lukijapalaute WELT-lehden kommenttisivulla:

"Frank R.
vor 55 Sekunden

Schlecht. Entspricht nicht Mehrheit der CDU Partei Mitglieder. Und erst recht nicht des deutschen Volkes. Gnade uns Gott"

"Huonoa. Tulos ei vastaa CDU puolueen jäsenten enemmistön kantaa. Eikä edes Saksan kansan kantaa. Armahtakoon meitä Jumala".

Friedrich Merzin valinta olisi saanut aikaan positiivisemman vastaanoton. Puoluekokouksen 1001 edustajaa ovat valintansa kuitenkin tehneet ja nyt 'pulinat pois' kuten vanha J.Virolainen olisi sanonut.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Merkel pitää vallastaan kiinni vielä kuolemansakin jälkeen.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Jokin merkillinen riippuvuussuhde CDU-puolueella näyttää olevan Merkeliin.

Merkel sai jäähyväispuheensa jälkeen väistyvänä puoluejohtajana kymmenen minuutin aplodit puolueväeltä. Mistä hyvästä? Kuitenkin puolueen kannatus on jatkanut viime vuosina roimaa alamäkeään. Kannatus on painunut 'kellariin' kuten Saksassa näytetään asia ilmaistavan.

Friedrich Merz on aivan eri luokkaa kuin Merkel poliitikkona. Merz olisi palauttanut saksalaisten luottamuksen CDU-puolueeseen. Se on minun käsitykseni.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Saksan alamäki jatkuu ja hyvä niin.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Saksan poliittinen alamäki ei taida olla hyvä asia oikein kenellekään tai millekään.

Saksassa jotkut odottavat jo huolestuneina, että ihmisten tyytymättömyys purkautuu kohta Ranskan malliin - kaduilla. Annegret Kramp-Karrenbauerin valinta ei lupaa hyvää.

Eurooppa ja Suomi ansaitsisi sopivan vahvan ja ainakin tasapainoisen Saksan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Sopivan heikko Saksa, joka kuitenkin kuuluu Natoon, lienee aika monen eurooppalaisen valtion etu. Vahva Saksa ilman Natoa on jo moneen kokeiltu vaihtoehto.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Vaalitulos tarkoittaa sitä, että Merkel vetelee edelleen naruista. Lukijapalaute (#2) sen kertoo. Jos AKK:lla ei ole kunnon kannatusta, hän joutuu tukeutumaan Merkeliin ja se tietenkin tarkoittaa hänen tahtonsa noudattamista. Ei se muuten toimi. Liittovaltio taitaa siirtyä vähän tuonnemmaksi.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

"Ginge es nach den Bundesbürgern,..." Kyseessä on siis liittotasavallan kansalaisille tehty kysely. CDU-puolueväen kanta on aivan toisenlainen.

Oletko nähnyt CDU:n kannattajien keskuudessa mahdollisesti tehdyn kyselyn tuloksia?

On selvää, että vihreiden, SPD:n ja varsinkin AfD:n kannattajille AKK oli hyvä valinta; tarpeeksi heikko vastus tulevissa koitoksissa. Esimerkiksi Welt-lehden lukijakommenteissa, joita nyt on jo kertynyt palstalle 2.046 kappaletta (klo 20:48) pelkästään yhden uutisen alle.

https://www.welt.de/politik/deutschland/article185...

Tuorein kommentti: "Cairin vor 27 Sekunden: Die AfD freut sich..."

Kovin harvassa ovat myönteiset lukijakommentit. Löytyyhän toki niitäkin.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #12

Olen itse die Welt+ tilaaja.Eivät CDU:n jäsenet koske lainaamiisi online-kommentteihin edes metrin kepillä.100% trollijengiä.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #17

"Eivät CDU:n jäsenet osallistu lainaamiisisi online-kommentteihin edes metrin kepillä.100% trollijengiä."

Deine Meinung.

En tiedä paljonko CDU:lla on jäseniä. Mutta äänestäjiä ko. puolueella (CDU+CSU) on (enää!) yhteensä parikymmentä miljoonaa, suurin piirtein. Siinä on monenlaista kepin heiluttajaa.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Jokaisella puolueella on oikeus valita kenet haluaa johtajakseen.

Valinnan seuraukset nähdään sitten seuraavissa vaaleissa eli en yhtään ymmärrä itkua asiasta.

PS. Some-mielipiteitä ei mielestäni koskaan kannata ottaa täydestä todesta eikä todellakaan käyttää jonkinlaisena perusteluna mielipiteelle.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Todella Johan, kyllä parku Saksassa ja erityisesti CDU:n piirissä on aika kovaa AKK:n valinnan johdosta. 'Finis Germaniae' tunnelmat ovat esillä.

Olihan valinta joka tapauksessa erittäin täpärä. Merkel 2.0 ei vakuuta Saksassa, sen saamme nähdä. Mutta odotetaan "in aller Ruhe".

Some-mielipiteisiin pitää suhtautua eri tavalla kuin vaalituloksiin. Se on totta.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Todellakin kiintoisia aikoja edessä. Muistan hyvin, kun die Angela valittiin. Asuin silloin Berliinissä ja monet epäilivät, että hänestä tulee hyvin lyhytaikainen puoluejohtaja. Kaikki on tietenkin suhteellista :-)

Some-mielipiteistä sen verran, että kyllähän somessa yleensä parkuvat eniten ne, jotka eivät saa mielipdettänsä läpi jossakin toisessa yhteydessä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #18

"... monet epäilivät, että hänestä tulee hyvin lyhytaikainen puoluejohtaja."

- Käkkäräpää Salosta, tyypillinen yhden kauden kansanedustaja! (Sauli Niinistöstä 1980-luvulla esitetty arvio.)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Haben Sie Angst, dass Sie eine richtige Krampfhenne wird?

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #21

Pekka, halusit varmaan kirjoittaa "...dass sie eine...". :-)

Pahoittelen jo nyt tätä pilkunsitä.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #21

Kohteliaasti kysytty, mutta maallikkona tyydyn arvioimaan, ettei sellainen riski ole ainakaan kovin suuri.

Mutti-Angela hoivaa äidillisesti "jälkeläistään" (DDR 2.0 :), tarpeen mukaan.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Minä näen valinnan ammatillisena, koska en tunne henkilöitä hyvin.

Mieluummin hyväksyn valtiotieteilijän kuin piinkovan juristin, joka on henkilöitynyt eliittiin ja valtaan.

Systeemiajattelija näkee asiassa monia, monia tasoja, eikä eksy päättelemään yhdestä faktasta, mitä kaikki tai toiset hokevat. Erinomainen koulutus on tae siitä, että hän osaa periaatteessa toimia oikein, ja saa tuekseen henkilöitä niillä alueilla, millä itse ei ole vahva. Ei tämä mikään henkilövaali ole, vaan kokonaisen maan ja valtioliiton näkökulmia monien muiden näkökulmien ohella, ja jokaisella tasolla tulisi olla organisaatio tukemassa häntä (eikä kaatamassa).

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Euroopan poliittisessa kehityksessä ei nykyisellään ole kovin suuria valopilkkuja nähtävissä. Ikäviä uutisia, enemmän tai vähemmän huolestuttavia suuntauksia, löytyy niin Iso-Britanniasta, Ranskasta kuin Italiastakin.
Itävalta irtoaa eurooppalaisesta valtavirrasta tai siitä, minkä piti olla valtavirtaa. Vastaavalla tavalla omalle linjalleen suuntautuvat Puola, Unkari, Tsekki. Kreikka on edelleen kaputt, Espanjassa nousee äärioikeisto ja separatismi. Pohjoisen Euroopan maissa viriää Hansa-yhteistyö.

Eurooppa on monessa mielessä riekaleina. Yhdentyminen on lähinnä sanahelinää ja eurokraattisen eliitin ylläpitämää pintakulissia. Tässä tilanteessa Saksan tulisi ottaa enemmän poliittista johtajuutta ja tehdä avauksia, joilla Euroopan alamäki saataisiin loppumaan. Saksaa ei kannattaisi vanhojen haamujen takia liikaa pelätä.

AKK vai Merz?

Ensinmainitulta tuskin saadaan mitään merkittäviä avauksia. Merkelistinen perusjunnaaminen ja myötäkarvailu jatkunee. Merzillä olisi ollut rohkeutta ja positiivista painoarvoa muutaman akk:n verran enemmän. Tämä on näkemykseni Euroopan ollessa monessa mielessä 'at stake'.

Toimituksen poiminnat