mmarttila "Tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku."

Hallitus antaa Carunan verovälttelyn jatkua

Melko pieniä ovat monen muun toimijan rinnalla sähkönsiirtoyhtiö Carunan aiheuttamat välittömät tappiot suomalaisille veronmaksajille. Tapaus Caruna on kuitenkin epämiellyttävän räikeä todiste siitä, miten haluttomia/kyvyttömiä Suomessa ollaan torjumaan veronkiertoa ja kansalaisiin kohdistuvaa "harmaata" rahastusta.

Ja toisaalta tapaus Caruna on vahvimpia näyttöjä siitä, miten huljakkaasti valtio, isäsemme, myyskentelee korvaamatonta kansallisomaisuuttamme ulkomaisten pääomapelurien käsiin.

"Sähkönsiirtoyhtiö Caruna välttelee edelleen veroja. Pelkästään viime vuonna Suomi menetti yhtiön verokikkailun takia arviolta 12 miljoonaa euroa verotuloja. Carunan korkoverosuunnittelu perustuu niin sanotun tasevapautussäännön hyödyntämiseen. Hallitus voisi korjata parhaillaan eduskunnan käsittelyssä olevan lain porsaanreiän, mutta elinkeinoelämä lobbaa vastaan.

Osakkaat käärivät korkotulojen muodossa voitot Carunan Suomessa harjoitetusta liiketoiminnasta samalla kun Suomen verottaja jää nuolemaan näppejään. Carunan 145 miljoonan euron liikevoitosta Suomeen maksettiin vuonna 2017 vain 6 miljoonaa euroa yhteisöveroja eli noin 4 prosenttia suhteessa liiketulokseen. Se on vähän, jos verrataan veronalaisista voitoista normaalisti maksettavaan 20 prosentin yhteisöveroon. Matala vero johtuu siitä, että osakkaille maksetut korkeat korot on voitu vähentää verotettavasta tulosta Suomessa. Caruna-konsernin osakkaita ovat ulkomaiset rahastot First State Investment (30 %), Borealis Sumosan B.V (40 %) ja CFS Managed Property Limited (10 %) sekä suomalaiset eläkelaitokset Keva (12,5 %) ja Elo (7,5 %)."

https://finnwatch.org/fi/uutiset/581-hallitus-antaa-carunan-verovaelttel...

https://yle.fi/uutiset/3-10476437

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Tyhmyydestä sakotetaan, mutta vain veroa maksavaa kansaa! Ei sen tekijää!

Maksamme kaksinkertaista ylihintaa siirrosta. Ensin korkeina siirtohintoina ja toisen kerran saamatta jäävinä verotuloina. Kaikki kansalaisten tappioksi vain koska "talousnerot" myivät verkon!

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Ja nämä toiset talousnerot, jotka nyt istuvat päätäntävallan päällä, tehokkaasti estävät kaikki veroparatiiseihin piilottamisen rajoittamisyritykset. Kaikenlainen kuppaus on sallittua ja sitä kehitellään koko ajan lisää. Sitä ovat sote, liikennejärjestelyt, jopa kiky ja vihon viimeinen tämä irtisanomislaki. Jos edes yritettäisi suitsia suoranaista rosvousta, niin sotet ym olisivat jotenkin ymmärrettävissä, mutta eihän nämä kansakunnan etu aja. Oma lehmä on ojassa.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Erkki Laitinen, ei ole kovin fiksua pelkästään vihjailla, kerro rohkeasti roistojen nimet, jos tiedät.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Meidän maantieverkkokin on niin heikkokuntoista, että ehkä pitäisi harkitan sen myyntiä ulkomaisille pääomasijoittajille:))) Kuka valopää oli vastuullinen ministeri tästä sähköverkkoyhtiön myynnistä?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@3. Tuolta voi lukea, että miten siinä on tapahtunut ja kuinka vastuulliset ovat väittäneet, ettei tästä voi tulla suomalaisille huonoja kauppoja...

http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/211156-nakok...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Kiitos Topi Rantakivi, löytyi se vastuullinen ministeri:

"Haavistolla oli tähän toinen kanta, eikä hän todellakaan aikaillut ministeriksi noustuaan.

Hän ei ollut ehtinyt toimia virassa kokonaista kalenterikuukauttakaan, kun jo ilmoitettiin, että Fortum myisi sähkönsiirtoliiketoimintonsa Suomi Power Networksille, joka oli perustettu vain kaksi viikkoa ennen kaupan solmimista."

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

On tämä valtion yhtiöiden myymiset olleet surkeaa katsottavaa. Kaikissa asioissa on tullut meille veronmaksajille kalliiksi ja sitten vielä tuetaan verokikkailuilla toimivia yhtiöitä sekä rahojen siirtelyt veroparatiiseihin.

En muista yhtäkään sellaista yhtiötä, josta on koitunut meille veronmaksajille eduksi ja halvemmaksi? Muistaako kukaan muu?

Olisi ihan hyvä, jos valtio eri virastoineen, kuntineen olisivat tiukkoja verokikkailuista tai veroparatiisia harrastavista yhtiöistä ja jättäisi ne markkinoiden ulkopuolelle. Täytyy valtion kirstuun tulla rahaakin.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

MM: "Hallitus antaa Carunan verovälttelyn jatkua"

Sellainen on tämän hallituksen ydinosaamisaluetta, joten valitettavasti, yhteiskuntamme tappioksi, niin se menee.

Dilemma onkin, mistä me saamme sellaiset puolueet ja niiden kautta henkilöt, jotka tunnontarkasti toimivat valtakuntamme hyväksi.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Asumistukeen menee 12 Meu noin kahdessa päivässä.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Yritystukiin - jotka vääristävät kilpailua ja ovat lisäksi pääosin tehottomia ja jopa haitallisia - 12 M€ ei riitä päivääkään. Kun mikään ei riitä yrityksille, on vielä kierrettävä veroja, vaikka Suomen yhteisövero on Unionin huokeasta päästä. Vaikka asumistuki päätyy osaltaan asuntosijoittajille, niillä kuitenkin mahdollistetaan asuminen toisille. Tässä se käytännöllinen ja moraalinen ero.

Asiansa osaava ja hallintoalamaisiaan kunnioittava hallitus olisi veronkiertoon puuttunut, mutta ei resurssointi poliisin talousrikollisuutta tutkivaan yksikköön, verottajan resursseihin, näiden instituutioiden nykyistä tehokkaamman yhteistyön mahdollistavan lainsäädännön luominen ja ylipäänsä oikea asenne: keisarille se mikä keisarille kuuluu, kaikki tämä puuttuu.

Me, kansa olemme tuo keisari, joka tarvitsee omansa eikä varkauden kohteeksi joutumista.

Asiallista hallitusta ja eduskunnan koostumusta odottaessa.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

On totta, että yritystuet ovat haitallisia ja varmaan ainakin osittain tarpeettomia. Mielestäni esim. valtion tuki ruotsinlaivoille on yksi esimerkki. Jos oikein muistan, niin sitä maksetaan vuositain 25 M€.

Mutta mitä jos tuo ruotsinlaivojen tuki poistettaisiin? Suomalaiset laivayhtiöt lopettaisivat liikennöinnin ja tilalle tulisivat ulkomaiset ja työpaikat menisivät.

Mielestäni kuitenkin vuotavien rahojen jahtaaminen kannattaisi aloittaa sieltä, mihin niitä eniten menee.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ja asuntosijoittajat lisäävät omistuksiaan pienissä asunnoissa ja hymy vain kasvoille edelleen leviää. Vuokrat nousivat sen myötä tähtiin, kun eihän valtion kustantama raha ole keneltäkään pois. Näin nähtävästi päättäjät suuressa viisaudessaan ajattelivat:)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Carunan aiheuttamat veromenetykset eivät sinällään päätä huimaa verrattaessa niitä (kuten #9) esim. asumistuen vuotuisiin kahden miljardin euron jättimenoihin. Taustalla on kuitenkin osittain samankaltaisia syitä; lainsäätäjä ei kykene kunnolla suitsimaan isojen pääomapelurien loputonta ahneutta. Taloudellista ohjausta on siirtynyt pääomien vapautumisen ja tehokkaan lobbarijärjestelmän takia entistä enemmän globaalitasolla toimivien suuryritysten käsiin. EU:sta on kehittynyt todellinen lobbarien paratiisi, jossa "päättäjien" yhteys oman maan ja sen kansalaisten todellisiin intresseihin on varsin ohut. Brysselin poliittinen konglomeraatti määrää ja yhtenäistää pitkälle jäsenvaltioiden vero- ym. lainsäädännön suunnan.

”Siellä on semmoinen temmellyskenttä, jossa suuryritykset saa liikkua aika vapaasti ja sinne se demokraattinen kontrollikin ulottuu aika huonosti”, sanoo oikeustieteen tohtori ja akatemiatutkija Emilia Korkea-aho Helsingin yliopistosta. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/10/16/lobbarit-...

Kuvaavaa on, että EU-komission puheenjohtajana istuu v. 2014 lähtien Jean-Claude Juncker, joka Luxemburgin valtiovarainministerinä ja pääministerinä ollessaan teki hartiavoimin töitä verokeinottelun helpottamiseksi. 'Pukki kaalimaan vartijana' on ainakin tuon taustan vuoksi häneen sopiva rinnastus taloudellisen vallankäytön osalta.

"Lokakuussa 2014 paljastui, että Luxemburg oli johdonmukaisesti auttanut lukuisia yrityksiä kiertämään veroja Junckerin ollessa maan pää- ja valtiovarainministeri. Muutamaa kuukautta ennen paljastusta hän oli julistanut yrittävänsä ”tuoda jotain moraalia, jotain etiikkaa, eurooppalaiseen veroympäristöön”. Tapausta tutkivat MEP:it ovat valittaneet komission panttaavan tutkinnassa tarvittavia tietoja. 2017 muun muassa The Guardian -lehdelle vuodetut asiakirjat osoittavat että Luxemburgin pääministerinä vuosina 1995–2013 toiminut Juncker oli estänyt ja haitannut EU:n veronkierron vastaisia toimia."

Junckerin valintaa komission puheenjohtajaksi v. 2014 vastustivat kuitenkin vain Britannian pääministeri David Cameron ja Unkarin pääministeri Viktor Orbán. Suomen pääministeri Alexander Stubb oli kovin tyytyväinen Junckerin valintaan: "– Juncker on ollut keskeisessä roolissa rakentamassa Eurooppaa jo 80-luvulta alkaen ja näytöillään osoittanut olevansa oikea henkilö komission johtoon." kehaisi Stubb maireassa lausunnossaan.

https://yle.fi/uutiset/3-7326129
https://fi.wikipedia.org/wiki/Jean-Claude_Juncker

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

" lainsäätäjä ei kykene kunnolla suitsimaan isojen pääomapelurien loputonta ahneutta. Taloudellista ohjausta on siirtynyt pääomien vapautumisen ja tehokkaan lobbarijärjestelmän takia entistä enemmän globaalitasolla toimivien suuryritysten käsiin."

"Lainsäätäjä ei kykene"! Kyllä se kykenisi, jos olisi tahtoa ja halua suitsia! Taloudellista ohjausta on siirtynyt, koska sen on annettu siirtyä ja sille annetaan vuosi vuodelta enemmän ja enemmän valtaa, jota sillä ei ole kansalaiset yli!

Heikot, omaa etuaan ajavat poliitikot tähän ovat syypäitä, ja osin kansa, antaessaan valtakirjan vaaleista vaaleihin samoille rosvosakeille.

Pekka Pylkkönen

Carunan maksama noin 8% korko ei ole mikään ylikorkea. Alittaa esimerkiksi pörssi-indeksin pitkän aikavälin tuoton korkeammalla riskillä.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Carunan osakkailleen maksama korko on ollut 6-7 % korkeampi kuin markkinaehtoisten lainojen korko olisi ollut. Miksi moinen tarpeeton ylikoron maksu? Kenen etua sillä on haettu? Ei ainakaan suomalaisten veron- ja sähkönmaksajien.

Oleellisinta tuossa Suomen hallituksen "siunaamassa" kuppauksessa on ollut putsata Carunan voitot ulkomaisten omistajien taskuihin.

"Caruna maksaa osakkailleen lainoista huomattavaa 8,17 prosenttia korkoa samalla kun konsernin ulkopuolisilta tahoilta saamista markkinaehtoisia lainoista on maksettu 1,5–3 prosenttia korkoa. Vuoden 2017 aikana konsernin osakkaat ovat saaneet konsernista korkotuottoja 77 miljoonaa euroa. Vastaava summa kertyi osakkaille myös vuonna 2016.

Osakkaat käärivät korkotulojen muodossa voitot Carunan Suomessa harjoitetusta liiketoiminnasta samalla kun Suomen verottaja jää nuolemaan näppejään."

Toimituksen poiminnat