mmarttila "Tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku."

Aki Ruotsala, liian kristillinen Pori Jazzin toimitusjohtajaksi?

  • Aki Ruotsala, Pori Jazzin uusi ja entinen toimitusjohtaja
    Aki Ruotsala, Pori Jazzin uusi ja entinen toimitusjohtaja

Kristillistaustaisen Aki Ruotsalan valinta Pori Jazzin toimitusjohtajaksi on kuohuttanut uutismediaa ja some-yhteisöjä kuluneella viikolla ikäänkuin kyseessä olisi jokin järisyttävä tapahtuma. Toisaalta, kun ottaa huomioon tämän ajan aatevirtaukset ja arvolataukset, ei kuohuntaa voi pitää yllätyksenä. Olihan Ruotsalan valinta em. tehtävään kaiken kaikkiaan hämmästyttävä, ilmiselvästi vastavirtaa edustava uutistapahtuma.

Ruotsalan lähtökohtia ja onnistumismahdollisuuksia Porin jazz-johtajana en lähde arvioimaan - onhan aihetta ns. asiantuntijoiden toimesta jo puitu roppakaupalla.  Sen sijaan tässä yhteydessä on luontevaa nostaa esiin ja palauttaa mieleen Nuotta-lehden Älä alistu -kampanjaan sisältynyt aito "Annin eheytymistarina":

"Kyse on kristillisen Nuotta-median vuonna 2011 lanseeraamasta Älä alistu -kampanjasta, joka sai aikanaan runsaasti julkisuutta. Kohun keskiössä oli biseksuaali "Anni", joka kertoi videolla muuttuneensa heteroseksuaaliksi kristinuskon avulla. Kampanja sai osakseen runsaasti arvostelua aina arkkipiispaa myöden. Tuolloinen kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas.) eväsi taloudelliset tuet seksuaalisiin vähemmistöihin kielteisesti suhtautuneilta kristillisiltä nuorisojärjestöiltä." https://www.aamulehti.fi/kulttuuri/pori-jazzin-uusi-toimitusjohtaja-rinn...

On pääteltävissä, että tuon Älä alistu -kampanjan (vuodelta 2011) jälkeen ilmaisunvapaus yhteiskunnassa on entisestään kaventunut erityisesti mitä tulee kristillisen vakaumuksen hyväksyttävyyteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (65 kommenttia)

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Niille, jotka ovat niin kovasti hehkuttaneet some- median ja " vaihtoehtomedian" demokraattisuutta
ja elintärkeyttä " kansan äänenä" ja " totuuden torvina"
voisi ehkä nyt sanoa :
Sitä saa mitä tilaa ?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Some- tai vaihtoehtomedian totuudellisuutta tuskin kukaan on hehkuttanut. Sitä kylläkin on kehuttu - syystäkin, että em. alustoilla on 'seinät hieman leveämmällä ja katto korkeammalla' kuin valtamediassa.

Someyhteisöt ovat jonkinlaisia peilikuvia kansasta; etten sanoisi rahvaasta. Valtaosa kirjoittajista näet edustaa meitä tavallisia kaduntallaajia. Useimpien mielipiteet ovat muokkautuneet vastaamaan yleisen massaviihteen ja julkisen sanan helppotajuisimpia painotuksia. Porukka painelee turvallisuushakuisesti helppoheikkejä seuraten bandwagonien kyydissä.

Niin, kuka tilaa ja mitä?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Vaihtoehdottomia näkemyksiä. Vain mustaa ja valkoista. Puolin ja toisin. 'Me emme anna periksi tuumaakaan.'

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ei kai fundamentalistikristilliset voi kristillisyyttä itselleen omia. Eikä kristillisyys kai liity huonoon lojaliteettiin "maallista" tai profaania työnantajaa kohtaan, mitä Ruotsila tai hänen valintaansa ajanut osoitti.
En nyt usko että Pori Jazz etsisi nyt uskonnotonta tai muunuskoista toimaria.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Sini, kristillisyyden ovat omineet Persut ja KD. Se on mennyttä ja kuopattua. Perussuomalaiset ovat kristillissosiaalinen puolue, Kristillisdemokraatit kristillissosialisteja.

Siksi on tärkeää erottaa kristitty ja kristillinen toisistaan. Kristityt eivät kristillisyyteen kajoa. Kristillisyys on mennyt jo aika päiviä näille fundamentalistisille kristillisille arvoille. Niille, joiden käsissä Raamatusta on tullut täysin p***a teos.

Olen Marttilan kanssa samaa mieltä: Ruotsala on liian kristillinen Porin Jazzille, meille kristityille ja ihmiskunnalle ylipäätään. Kristityt ja kristilliset eivät samaa aatemaailmaa jaa.

Edit: korjasin sanan p**ka tähditetyksi, etten loukkaisi liikaa kristillistä blogistiamme.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Niemeläinen keplottelee termeillä ja yrittää sotkea asioita käsitteiden vedätyksellä.

Tässä ei ole kysymys minkään puolueen nimestä tai ohjelmasta. On kysymys kristillisestä uskosta ja sen tunnustamisesta.

Kristitty tunnustaa kristillistä uskoa; uskoa, joka perustuu Raamatun ilmoittamaan totuuteen.

Itse asiassa on olemassa vain fundamentalistisia kristittyjä. Sana fundamentti on suomeksi perustus. Kristityn ihmisen ainoa uskonperustus on Kristus Jeesus.

Toivottavasti Niemeläinen ei halua kuulua "nimikristittyihin". Sellaiset saattavat tietyissä tilanteissa esiintyä kristittyinä, mutta tosiasiassa he ovat kristillisen uskon kieltäjiä. Pahimmassa tapauksessa he ovat kristittyjen vainoajia.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #26

Itse olen kristittynä irtautunut nimenomaan kristillisestä uskosta ja varsinkin sen tunnustamisesta.

Kristityn ei jakaa kristillisten arvopohjaa eikä pyrkiä lainsäädännön kautta ohjaamaan toista ihmistä. Fundamentalistille kristilliselle nimenomaan naapurin tekemiset pitää pitää kurissa.

Mitä minä haluan olla ja mihin haluan kuulua ei kuulu marttiloille yhtään mitään. Minäkään en halua Marttilan muuttuvan milliäkään. Kristittynä huolehdin omasta pesästäni, synneistäni ja uskostani, en Marttilan.

Kristittyjen vainoajaksi en ryhdy, kristillisten kiusana kyllä aion olla jatkossakin. Erityisesti fundamentalistien.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #36

#36. "Itse olen kristittynä irtautunut nimenomaan kristillisestä uskosta ja varsinkin sen tunnustamisesta." (Niemeläinen)

Että semmoinen ""kristitty"" Niemeläinen kertoo olevansa. Uskonnollista piiloakrobatiaa ;)

Niemeläinen saa minun puolestani jatkaa rauhassa. Kaikki painostus olkoon kaukana.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #39

Minä en piiloudu, enkä ole akrobaattikaan. Uskonnolliselta kannalta olen kristitty, mutta kristillinen en suostu olemaan. Kristillinen uskonne sokaisee teitä kohtaamaan ihmisiä ihmisinä. En näe yhteyttä kristillisen uskomuksenne ja kristinuskon kanssa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #26

Mutta sehän tiedetään että raamatussa ei ole kaikki totta. Raamattu itse todistaa sen.

Siksi suomessa kristityt eivät yleisesti ottaen elä raamatun mukaisesti kun raamattu kehoittaa mm. joukkomurhaan, homovihaan, tyttöjen orjakauppaan...

Fundamentalistiset kristityt ovat samaa sakkia Talebanien, Isis terroristien, Sharia lain kannattajien ja vastaavien kanssa. Siksi on hyväksi suomalaisille paljastaa fundamentalistiset ryhmittymät, että ne saadaan sinne supon seurantalistalle valvottavaksi.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Hieman kärjistäen voisi sanoa, että heti, kun nykyaikana jokin puolue alkaa ratsastaa " kristillisyydellä" , kristillisyyden saa siellä panna lainausmerkkeihin.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #32

Ei tuo ole kärjistystä, vaan tosiasia. Kristitylle tuon kaltainen kristillisyys ei tosiaan sovi.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Jälleen yksi blogi jossa pyritään pesemään mustaa valkoiseksi. Miksi on niin vaikeaa ymmärtää, että Ruotsala erotettiin Porin Jazzin toim.joht. toimesta hänen arvojensa vuoksi, jotka ovat ristiriidassa Pori Jazzin yhtiön arvojen kanssa.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Jos Ruotsalan näkemykset tosiaan edustavat kristillisyyttä puhtaimmillaan, kaikkien humaanien ihmisten on syytä ottaa välittömästi Saatana sydämeensä.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Olen jo aikoja sitten tullut siihen tulokseen, että Saatana on itse asiassa koko tarinan hyvis.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Tämä saattaa mennä useimmilta yli, mutta jossain julkaistussa seurapuheessa joku körttipuhuja kiitti Jumalaa siitä, että hän lähetti synnin.
Tarkoitti suunnilleen sitä ilmiötä, mikä esim tässä tapauksessa on saanut ihmiset heräämään pohtimaan kristillisyyden olemusta ja oikeutusta . Kun munaus on kyllin iso ja nolo , se on nykyaikana samaa, mitä synti oli vähän eri muodossa noina körtti- isoisien aikoina.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Oliko Johanna Korhonen aikanaan liian kristillinen Lapin Kansan päätoimittajaksi? Moniko kristitty puolusti häntä silloin? Vai onko Korhonen sukupuolisesti väärin suuntautunut kristitty?

Ruotsala olisi ollut ilmeisesti ihan pätevä Porin Jazz Oy:n toimitusjohtajaksi. Mahdollisesti hän olisi ollut jopa hyvä. Ikävä kyllä hän vain mokasi pahasti ensimmäisen haastattelunsa, joka tehtiin juuri nimityksen johdosta. Joskus yksikin virhe voi olla riittävä.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Korhosen orientoituminen ei vastannut Lapin Kansan tilaajien enemmistön arvomaailmaa. Vastaavasti Ruotsalan orientoituminen ei kaiketi vastaa Pori Jazzin kävijöiden enemmistön arvomaailmaa.

Kristillisyys on vedenjakaja kahden em. orientoitumisen välillä siten, että kristillistä uskoa määrittelevä Raamattu hyväksyy Ruotsalan orientaation vaan ei Korhosen suuntautumista.

That's the crucial point.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kukaan ei tiettävästi kysynyt tätä Lapin Kansan tilaajista. Mutta Alma Median johdossa ilmeisesti joku veti herneen nenäänsä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #13

Ihan tasapuolisuuden nimissä, ei tuota Ruotsalan asiaa kyllä myöskään jazz-yleisöltä kysytty.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #14

Myönnän, olet oikeassa. Tosin kommenttini kohdistui lähinnä tuohon väitteen kvantitatiiviseen osaan, joka ilman kyselyä on kohtuullisen hataralla pohjalla.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

"Kristillisyys on vedenjakaja kahden em. orientoitumisen välillä siten, että kristillistä uskoa määrittelevä Raamattu hyväksyy Ruotsalan orientaation vaan ei Korhosen suuntautumista."

Unohdetaan nyt, että tuo on tulkinta eikä fakta. Miksi kenenkään pitäisi tänä päivänä piitata siitä, mitä jossakin vuosituhansia vanhojen taikauskoisten tekstien kokoelmassa hyväksytään ja mitä ei?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Marttila, osaat lukea. Et ymmärrä lukemaasi. Se on se surullisin pointti. Pointti, jossa kristillisten ja kristityn tiet erkanevat.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #38

Niemeläinen, uskotko evankeliumin, Jumalan sanan, Jeesuksen valmistaman sovituksen?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #40
Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Korhosen orientoituminen ei vastannut Lapin Kansan tilaajien enemmistön arvomaailmaa."

Pitää nyt oikaista, että ilmeisesti se ei vastannut Alman toimarin Kai Telanteen arvomaailmaa.

Lapparin tuolloinen päätoimittaja Heikki Tuomi-Nikula meni kohun aikana sanomaan, että Korhonen ei olisi kyllä voinutkaan toimia päätoimittajana. TÄMÄ lausunto ei kuitenkaan vastannut lukijoiden enemmistön arvomaailmaa, joten Tuomi-Nikula päätyi esittämään lukijoille anteeksipyynnön ja jätti päätoimittajan tehtävät saman tien.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #51

Ilmeisesti nuo erilaiset lapsukset vaikuttivat osaltaan hovioikeuden kantaan, että erottamisen ensisijainen syy ei ollut luottamuspula vaan luottamuspula syntyi sukupuolisesta suuntautumisesta.

Tuostahan voisi jopa luulla, että lukijoiden enemmistölle Korhosen sukupuolinen suuntautuminen ei olisi ollut mikään päätoimittajana toimimisen este. Päinvastoin, mitä Marttila väittää enemmistön kannaksi.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Väärin meni.

Kristillistä uskoa määrittelee ensisijaisesti Athanasioksen uskontunnustus, ei raamattu. Kolminaisuusoppia pidetään kristinuskon vähimmäisvaatimuksena.

Tämä ei kuitenkaan mene raamatun mukaan. Markuksen evankeliumissa Jeesus sanoi ristillä, että "Jumalani, Jumalani, miksi minut hylkäsit?"

Tuon mukaan Jeesuksella olisi käsitys omasta persoonasta eikä samasta persoonasta jumalan kanssa.

Se raamatun mukaan asioiden määritteleminen liittyy kreationisteihin.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Johanna Korhosta puolusti monikin kristitty , mutta vastusti " kristillistä" terminologiaa käyttäen moni, joka oli vain suvaitsematon.

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

Olipa naurussa pidättelemistä kun luin tuota ja välillä itkua. Noh eipä tuolla KD osastolla taida paljon muita olla edes kuin sangen erikoisia tyyppejä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ok, alan tuon perusteella kyllä perumaan puheitani. Siis todellakin onnettomuusaltis esiintyjä kaiken kaikkiaan, joten rekrytointi on alunperinkin mennyt pahasti puihin.

Minulla on paha tapa uskoa ihmisistä kuitenkin ensin hyvää ja ajatella, että epäonnistumisia voi sattua kenelle tahansa. Varsinkin kun niitä sattuu itsellekin...

JK. Joten olen entistä vakuuttuneempi myös siitä, että Ruotsalan puolesta uhriutuneet ovat tehneet hänelle karhunpalveluksen. Paljon asioita olisi jäänyt kaivelematta, jos tilanne olisi vain hiljaa unohdettu. Alkaa näyttäämään, että 'usko edellä' ei ole kovinkaan hyvä strategia.

*korjattu nimen kirjoitusvirhe

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Taivaan Isä varjeli Ruotsalaa pahemmalta?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tuo taitaa olla muunnelma tästä 'Olisi voinut käydä huonomminkin' anekdootista.

Käyttäjän JanneHildn kuva
Janne Hildén

Aito "Annin eheytymistarina", saa mun nauraa!

"Annin" tarinassa ei ollut muuta aitoa, kuin fundiskristittyjen huolella laatima käsikirjoitus tähän fiktiotarinaan.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Jos tuo Anni ylipäätään on olemassa, kyse on bi-seksuaalisuudesta, ei homosta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

En tennyt että kristillistaustaisen Aki Ruotsalan nimittämiinen on kuohuttanut. Olisiko tuo jäänyt pimentoon, kun hänen Satakunnan kansan haastattelussa 6.6.2018 laukomat älyttömyydet kuohuttivat niin paljon?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Aki Ruotsalan nimittäminen aiheutti myrskyisän reaktion, kun kävi ilmi, että hän avoimesti tunnustaa kristillistä uskoa ja arvopohjaa. Ruotsalan ei onneksi tarvitse hyväksyttää henkilökohtaista uskoaan ja arvojaan Max Stenbäckin kaltaisella 'älytuomarilla'.

Elämää on runsaasti myös Pori Jazzin ulkopuolella. Sen Ruotsala tulee varmasti huomaamaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ei hänen tarvitse hyväksyttää uskoansa tai arvojansa käsittääkseni kenelläkään. Jos haluaa olla toimitusjohtajana jossakin, hänen täytyy kuitenkin pidättäytyä laukomasta älyttömyyksiä, joiden organisaation hallitus katsoo olevan yhtiön edun vastaisia.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Myös Johanna Korhonen avoimesti tunnustaa kristillistä uskoa ja ( mm minun mielestäni ) vielä kristillisempää arvopohjaa.

Kristillisyyden liittäminen koko juttuun on erittäin falskia.

Pitäisi puhua vain suhtautumisesta joihinkin ihmisryhmiin ja jättää Kristus rauhaan tässä.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Annin tarinassa taisi käydä niin, ettei kristinuskoon tuloa paheksuttu, vaan homouden jättämisestä.

Siis se sama sakki, joka on profiloitunut identtiteetti kysymyksiin ja siihen että jokainen voi itse määritellä sukupuolensa, se on vain ilmoitus asia.

On paljon hyväksyttäväpää tässä jengissä muuttaa identtiteettiään, milloin sukupuoli voi saada vaikutteita puutarhasta, ulkoavaruudesta, heterosta voi hypätä bi-ihmiseksi, homoksi, mutta kauhistus on jos henkilö indenfioituu heteroksi.

Aki Ruotsalan tapauksessa samainen sakki vaati erottamista, mutta toisissa yhteyksissä jos jokin instituutio tai kirkko erottaa heidän omia edustajiaan, niin sitten kyllä vinetetään ja mässähdetään vaipoissaan lattialle parkuun, ettei maailmankatsomuksen, eikä arvomaailman, eikä ihonvärin perustella saa syrjiä ketään työssä, ei valinnassa, eikä erottaa ketään.

Dillee jengii.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

#20. “Annin tarinassa taisi käydä niin, ettei kristinuskoon tuloa paheksuttu, vaan homouden jättämisestä.”

Pikemminkin Annin tarinassa taidettiin paheksua sitä, että hän vertasi homoja murhamiehiin.

Välttämättä sanat eivät edes ole Annin omia, vaan “kristillisen” vihakampanjan masinoijat ovat laittaneet ne hänet suuhunsa. Tässä mielessä Annia voidaan pitää myös uhrina, jota on törkeästi käytetty hyväksi.

LISÄYS: Olisi mielenkiintoista tietää, mitä Annin elämään kuuluu nyt ja muutaman vuoden kuluttua.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

Jatkoa kommenttiin 43:

Älä alistu -kampanjassa Anni kertoo löytäneensä poikaystävän. Ääriuskovaisethan tuomitsevat esiaviollisen seksin, joten olisi mielenkiintoista tietää, miten kampanjan masinoijat suhtautuvat Annin seurusteluun ja onko Annia “ohjeistettu” asiassa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kysyn vaan, että jos tämä eheytynyt Anni olisi kuuluisa jazzlaulaja niin olisiko hän mahdollisesti pysyvässä esiintymiskiellossa Pori Jazz-tapahtumassa ja millä perusteella ?

Juha Hämäläinen

#22. Hyvä kysymys, johon on helppo vastata heti. Anni olisi tuolloin valtavan viharyöpyn kohteena mediassa tietenkin kuten Ruotsala. Eikä häntä hevin uudestaan laulamaan pyydettäisi.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Katsotaanpa hetki tuota lähes olematonta pistettä niin asiat asettuvat välittömästi aivan itsestään tärkeysjärjestykseen :) ~ http://www.terrasight.org/pieces/pale-blue-dot.aspx

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Maailmankaikkeuden syntyä, sen laajuutta ja kaikkea lainalaisuutta eivät tutkijat tule koskaan saamaan selville. Yrityksiä on toki ollut ja pientä selvyyttäkin on saatu pintaraapaisun tasolla. Tulokset ovat kuitenkin pelkkää haparointia, säälittävää arpapeliä avuttomuudessaan.

Kannattaa nöyrällä mielellä uskoa se, minkä Jumalan Sana ilmoittaa: "Alussa loi Jumala taivaan ja maan." 1.Mooseksen kirja 1:1

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Rakentamamme suuruus "tärkeiden asioiden" pienuudessamme on ainoastaan lähinnä hyvinkin säälittävää. Sultapa taisi mennä komenttini pointti ohi noin kuus-nolla ;D

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #29

Onneksi, sanoisin. ;) Ei taida aallonpituudet oikein kohdata. Hyvää kesää!

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Maailmankaikkeuden syntyä, sen laajuutta ja kaikkea lainalaisuutta eivät tutkijat tule koskaan saamaan selville."

Valtavan paljon lainalaisuuksia tiedetään, ja maailmankaikkeuden laajuudesta ja iästä tiedetään myös jotain kun nähdään menneisyyteen 13.39 miljardia vuotta.

"Kannattaa nöyrällä mielellä uskoa se, minkä Jumalan Sana ilmoittaa: "Alussa loi Jumala taivaan ja maan." 1.Mooseksen kirja 1:1"

Ensimmäinen Mooseksen kirja itsessään todistaa, että se on mytologiaa ja liitetty raamatun kirjakokoelmaan kun on konservoitu vanhoja satuja. Tämä tieto on luettavissa siitä.

Kyseessä on vastaavanlainen teos kuin vaikka Kalevala, kun Lönnrot kiersi ja Karjalaa ja keräsi runoja.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Näin se menee, kuinka mitättömältä näytämme ;)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Onhan Suomessa ennenkin saatu potkut mielipiteiden vuoksi..työtekijät on jo hiljennetty oli mikä vakaumus tahansa. Miksi tätä pitää jäädä märehtimään?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Ruotsala sanoi lehdessä, että ajattelee asian niin, ettei ole homoja, on vain homoutta.

Myöhemmin Ruotsala täsmensi, että hän tuolla lausunnolla tarkoitti, ettei ihmistä pidä arvioida seksuaalisen suuntautumisen perusteella, vaan ihminen on kohdattava ihmisenä. Heteroakaan ei tuon korjatun näkemyksen mukaan olisi siis olemassa.

Minusta tuo Ruotsalan jälkiselitys on kovin hankalasti havaittavissa hänen omassa toiminnassaan:

https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/3450...

Vai olikohan tuo Ruotsalan pohja se aito kristillinen (KD) arvopohja, Marttila?

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

"Minusta tuo Ruotsalan jälkiselitys on kovin hankalasti havaittavissa hänen omassa toiminnassaan:

https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/3450... "

Tuohan on ihan vastaavaa kuin jos poliitikko päättäisi korostaa valkoihoisuuttaan vaalikampanjassaan. Käy entistäkin käsittämättömämmäksi, että Pori Jazzin kaltainen organisaatio on onnistunut valitsemaan tuollaisen vihalla noin avoimesti ratsastaneen törpön toimitusjohtajakseen. Tämä asia kaipaa vielä rutkasti lisää penkomista.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Aivan. Alkaa tuntua siltä että on tahoja jotka politrukkaavat suomalaisia brändejä alas. Ihan sama kutsuvatko itseään kristillisiksi tai miksi kutsuvat. Pian meillä ei ole kotimaisia brändejä kun nämä jotkut tyrkyttävät ( näin nyt oletan) verkostonsa jäseniä toimareiksi vaikka ovat vailla osaamista.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #50

Järjen käyttö on sallittua myös silloin kun käyttää sananvapauttaan. Pori Jazzin toimitusjohtaja on sellaisessa asemassa että toimittajia kiinnostaa haastatella häntä. Silloin kun antaa haastattelun, on hyvin korkea riski sille, että sammakotkin pääsevät sellaisenaan lehteen. Parempi siis valita toimitusjohtaja joka ei sammakoita suustaan päästele. Sellaista riskiä Pori Jazz ei voi ottaa että toimitusjohtaja puhuu mitä sielu antaa ja sylki suuhun tuo. Kyllä sillä taktiikalla voi puolueen puheenjohtajaksi päästä mutta ei minkään festivaalin toimitusjohtajaksi.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

#47.
Kristilliseen arvopohjaan ja aivan yhtä lailla kristityn arkeen ja elämään kuuluu Jumalan sana.

Ottakaamme esimerkiksi tämä Herramme sana Matt.19:4 "Ettekö ole lukeneet, että Luoja jo alussa 'loi heidät mieheksi ja naiseksi'". Tuo jae ei ole pelastuksen kannalta mikään ykkösasia, mutta ohittaa emme voi sitäkään. Miehet miehinä ja naiset naisina. Siltä pohjalta kasvaa Jumalan tahdon mukainen yhteiskunta.

Mitä siis Niemeläinen oppii tästä? Sen, että kristittynä elämiseen vaaditaan kuuliaisuus Jumalan käskyjä kohtaan. Jokaisen omasta mielestään viisaan 'herran ja hidalgon' tulee painaa nöyrästi päänsä totuuden edessä sekä nöyrästi uskoa ja elää todeksi Jumalan sana.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Marttilakin voisi sen verran nöyryyttä, ettei väittäisi tietävänsä jumalan tahtoa. Vai oletko sinä joku Kristillisen jumalan uskottu, jolle se kertoo mielipiteensä, muttei vaivaudu muille selittelemään? Henkilökohtaisesti koen, että tällaiset "kristilliset" perusteluyritykset ovat lähinnä jumalanpilkkaa.

Kokeilisit nyt vaikka kertoa meille, miksi tuo raamatunvirke tuollaista tarkoittaisi ja mitä tekemistä sillä on homouden kanssa? Tietysti vajavaisten ihmisten ylöskirjaamat ja niistä käännöksen käännöksellä suomeksi saadut tekstinpätkät ovat noin ylipäätään hankalasti tulkittavia. Mutta kun jumala ei ole vaivautunut päivittämään ohjeistustaan sellaiseen muotoon, että se aukeaisi niillekin, jotka ovat saaneet parin vuostituhannen verran tieteellistä tutkimusta jumalan luomakunnan toiminnasta. Tietotaso on kasvanut sen verran paljon, että päivitetyt ohjeet olisivat paikallaan. Varsinkin kun kaikenmaailman uskonnolliset helppoheikit tulkitsevat niitä vanhentuneita ohjeita miten sattuu.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Raamatun mukaan Jumala on sadisti, että sehän on ihan oma asia jos haluaa kärsiä.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Turpeiselle ystävällisesti tiedoksi, että Jumalan tahto on erittäin selkokielisessä muodossa ilmoitettu meille Raamatussa. Käännöksiä on useita, mutta ne kaikki osoittavat etsivälle oikean tien.

Jokainen lukutaitoinen pystyy lukemaan ja ymmärtämään Raamatun ilmoitusta siinä määrin, että voi valita, tekeekö Jumalan tahtoa omassa elämässään vai jättääkö tekemättä.

Turpeinen tekisi viisaasti, jos hän avaisi Raamatun esimerkiksi Johanneksen evankeliumin kohdalta ja alkaisi lukea ja tutkia, mikä on Jumalan tahto Turpeisen omassa elämässä.

Suomi on siitä hyvä maa, että täällä jokainen saa vapaasti lukea Raamattua ja myös elää rauhassa sen mukaan kuin Jumala sanassaan kehottaa tekemään. Mielenkiintoisia tutkimusretkiä Sanan lähteille!

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Olen vahvasti eri mieltä. Esimerkiksi minusta on jokseenkin ilmiselvää, että "kristilliset" eivät sen kirjan viestiä ole tajunneet. Ja täällä Usarin blogistanissa asiasta on aika paljon keskustelua, joten tiedän etten ole yksin tulkintani kanssa. Joten suositten ihan sinulle itsellesi kertausta niist teksteistä.

Enemmänkin vaikuttaa siltä, että raamatun jakeita viljellään, koska siellä uskisten piirissä on liian heikkoja ihmisiä kyseenalaistamaan epämääräisiä tulkintoja. Silloin kyseessä ei ole jumalan tahto, vaan oman tahtonsa väittäminen jumalan tahdoksi. Ja siinä pelissä härskein pärjää kun muut eivät kyseenalaista. Minun näkökulmastani sellainen oman tahdon väittäminen jumalan tahdoksi, on jumalanpilkkaa. Nimittäin järjestäen se "jumalan tahto" on kaikkea muuta kuin jumalaisella tasolla perusteltu. Pikemminkin jumlana tahdoksi väitetään sitä, mitä ei kyetä muuten mitenkään omin voimin perustelemaan. Ja jos ne huterat väitteet kyseenalaistetan, niin sitten tehdän kehotus tutkiskella sitä kirjaa lisää - aian kuten juuri itse teit. Siis sen sijaan, että olisit perustellut meille tekemäsi tulkinnan, yrität siirtää huomion omasta virheellisestä raamatuntulkinnastasi siihen, että kun tarpeeksi tekstiä lukee niin sieltä muka jotenkin löytyisi se esittämäsi hölmö tulkinta. Jos löytyisi, varmasti osaisit sen meille kertoa. Mutta kun ei löydy, niin pakenet ottamasta vastuuta katteettomasta väitteestäsi.

Joten Marttila tekisi viisaasti, jos lopettaisi jumalan tahdon tietämisen teeskentelyn. Se olisi ensimmäinen askel matkalla asialliseen mielipiteenperusteluun.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Fundamentalistien Raamattu tuntuu alkavan sanoilla: "Alussa oli asenne..."

Sen ohjauksessa kaivetaan viharusinat tekstipullasta ja tulkitaan niitä nykykontekstissa (siis asenteellisessa sellaisessa) ilman minkäänlaista ymmärrystä siitä, missä kontekstissa ne aikanaan on kirjoitettu.

Eräät sanovat tuolloin Pyhän Hengen johdattavan tuota tulkintaa ja sen merkitys ikään kuin aukeaa itsestään. Jotta se aukeaisi varmasti oikealla tavalla, lahkon setämiehet kuitenkin opettavat sitä oikeaa tulkintaa saarnoissaan ja "Raamattu-kouluissaan".

Käyttäjän KimmoMattiAaku kuva
Kimmo Matti

Ruotsalan tapauksessa peli oli selvä alusta alkaen. Toimittajalla oli agenda,hän oli tehnyt pohjatyön huolellisesti,hän vedätti Ruotsalan taitavasti rakentamaansa ansaan ja simsalabim, lopputuote osui tuulettimeen. Ruotsalalla ei ollut edes teoreettisia mahdollisuuksia selviytyä. Sellaista on journalismi...

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

#58. Kommenteissa 41, 47 ja 49 annettujen linkkien perusteella voi vain todeta, että on se Luojan lykky, että toimittaja on tehnyt työnsä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Jos tomittaja vedätti Ruotsalan ansaan, erottamiselle ei ollut edes vaihtoehtoa. Yhtiön imagosta huolehtiminen on toimitusjohtajan tärkeimpiä tehtäviä. Jos on kyvytön viestimään yhtiön viestiä toimittajille, ei ole tehtäviensä tasalla. En osaa arvioida oliko näin, mutta jos esittämäsi pitää paikkansa, niin selvähän tämä homma oli tosiaan alun alkaen. Olisiko sitten kuvitellut, että politiikan ulkopuolellakin voi pärjätä laukomalla älyttömyyksiä?

Toimituksen poiminnat