mmarttila "Tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku."

US, UK and France strike Syria - ISKUT ovat alkaneet

  • iSKUJEN KOHTEET AAMULLA 14.4.2018
    iSKUJEN KOHTEET AAMULLA 14.4.2018

USA:n iskut Syyriaan ovat alkaneet ilmoittaa presidentti Donald Trump.

Lehdistölle puolustusministeriössä Pentagonissa puhuneen yhdysvaltalaiskenraalin Joseph Dunfordin mukaan iskut tehtiin kolmeen kohteeseen tasan neljältä aamuyöllä Suomen aikaa. Hän kuvailee iskujen kohteita kemiallisten aseiden tutkimus- ja valmistuspaikoiksi.

Dunfordin mukaan sellaisia kohteita ei valittu, joihin iskeminen olisi aiheuttanut isoja riskejä siviiliuhreille.

 

 
 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

"Venäjän uutistoimisto Tass kertoo maan suurlähettilään Washingtonissa sanoneen, että Yhdysvaltain ja sen liittolaisten toimet Syyriassa eivät tule jäämään vastauksetta." https://yle.fi/uutiset/3-10160004

Vaikka iskut ovat USA:n puolustusministeri Mattis'in mukaan tällä erää ohi, on hyvin todennäköistä, että operaatio ei ole kokonaan ohi. Tilanteen eskaloitumisen vaara on ilman muuta olemassa. Venäjän reaktio on ratkaiseva tekijä jatkon suhteen.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Venäjän USA:n suurlähettiläs Anatoli Antonov syytti Länsivaltoja siitä, että nämä olivat toimeenpanneet ennalta suunnittelemansa skenaarion. "Jälleen meitä (Venäjää) uhataan. Me varoitimme, että sellaiset toimet eivät jää ilman seurauksia." http://www.bbc.com/news/live/world-middle-east-437...

Antonov syytti USA:n presidentti Donald Trumpia siitä, että tämä oli loukannut venäläistä kolleegaansa Vladimir Putinia.

Puheet viittaavat siihen, että Venäjä tulee jossain muodossa kuittaamaan viime yön ilmaiskut Syyriaan. Trump on korttinsa iskenyt pöytään. Mikä on Putinin vastaveto. Tilanne on joka tapauksessa äärimmäisen jännittävä. Lähi-idän painekattilasta voi purkautua yllättäviäkin seurauksia.

USA:ssa kiistellään jo kiivaasti siitä, oliko Trumpilla valtuuksia käynnistää Syyrian operaatiota ilman kongressin lupaa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Aseteollisuuden myyntiponnisteluistakin tässä on kyse. Jos SANA-tietotoimiston uutinen ohjusten/hyökkäyksen torjunnasta pitäisi paikkansa, Venäjän aseteollisuus saisi piristysruiskeen. Voipi olla, ettei pidä paikkaansa, joten ohjuksia ostellaan Made in USA -leimoin. Sikseen toisekseen Venäjä lupasi ampua myös ohjusalustoja (=aluksia), mutta mitään ei näytä tapahtuneen. Puheiden ja tekojen ristiriitaa?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

"Turkey welcomes air strikes on the Syrian government as an "appropriate" response, a foreign ministry source said on Saturday." http://www.jpost.com/Middle-East/LIVE-COVERAGE-Syr...

Turkki sentään malttaa pysyä tiukasti NATO-maiden rintamassa. Se varmasti pienentää eskaloitumisen vaaraa alueella. Turkin ulkoministeriön edustaja pitää iskuja sopivana vastauksena Syyrian hallitukselle.

Kremlissä on varmasti melkoinen arvonta käynnissä siitä, minkälaisen vastineen he tulevat antamaan tämänaamuiselle "USA:n provokaatiolle". Pelkät sanalliset kommentit tuskin riittävät ylläpitämään Putinin sotaisaa profiilia. Jotain konkreettista voimannäyttöä pitäisi osoittaa. Muuten Venäjä antaa heikon kuvan itsestään, siis Putinin "suurvalta"-näkökulmasta katsottuna.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Aika metkaa..tänään piti tutkimusryhmä saapua sinne ja nyt ne piti pommittaa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ei taida olla helppoa tutkijoiden työ, jos pääsevät edes tutkimaan kemiallisten aseiden käyttöä. Vaarallista työtä kaiken lisäksi, jossa voi mennä henki.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Käsityksesi mukaan siis ohjuksia käytettiin juuri niihin samoihin maaleihin, joihin Assadin joukot aiemmin tekivät kaasuiskun?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Liittolaiset pelkäsi että tutkimusryhmä saa selville jotain kiusallista.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Damaskoksessa on iskujen jälkeen ilo ylimmillään. Omajjad-torilla ihmiset taputtavat käsiään, tanssivat ja huutavat: me olemme sinun miehiäsi Bashar. Syyrian, Iranin ja Venäjän lippuja heilutellaan riemun keskellä.

„Wir sind deine Männer, Baschar“, riefen einige von ihnen auf dem Omajjad-Platz, wo viele Menschen syrische, russische und iranische Flaggen schwenkten. Manche klatschten und tanzten, wie das staatliche Fernsehen zeigte. https://www.welt.de/politik/ausland/live175366119/...

Kunhan pöly on laskeutunut, jatkuu myös kansainvälisten tutkijoiden työ kemiallisten aseiden käytön 'selvittämiseksi'. Onhan heidän työssään kieltämättä hieman jälkijättöinen maku.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Miksi Venäjä ei tälläkään kertaa yrittänyt ohjustorjuntaa huippunykyaikaisilla järjestelmillään?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Todennäköisesti Venäjä ei oikeasti uskalla konfrontoida asejärjestelmillään USA:n kanssa. Siinä menisi uskottavuus ja maine liian suurella todennäköisyydellä.

Kosto kuitenkin elää ja nähtäväksi jää, kuka saa tavalla tai toisella maksaa Venäjälle "Putin-lunnaat" viimeöisen operaation takia. Israel olisi sopiva sijaiskärsijä. Mutta senkään kimppuun on vaikea usuttaa edes Irania. Rohkeus tuskin riittää. Toivottavasti Ukraina - ja Baltian maat - välttyvät kostolta.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Jos oikeasti isketään kemiallisten aseiden kimppuun, niin eikö mitenkään ole mahdollista, että näitä aseita tässä hötäkässä pääsee karkuun? Käsittääkseni laboratorioissa on kehitetty melkoisia supermyrkkyjä.

Toimituksen poiminnat