mmarttila "Tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku."

Tosi on: naisten ja miesten euron suhde on 1:1

  • Erkki Virtanen, työ- ja elinkeinoministeriön entinen kansliapäällikkö
    Erkki Virtanen, työ- ja elinkeinoministeriön entinen kansliapäällikkö

Lokakuun 31. päivänä vietettiin niin sanottua naisten palkkapäivää, eli naisten palkat olisi tältä vuodelta jo maksettu vuosipalkaksi muutettuna. Tuo tahallisen harhaanjohtava mielikuva "perustellaan" sillä, että Tilastokeskuksen ansiotasoindeksin mukaan naisten keskiansiot ovat tänä vuonna keskimäärin 83,4 prosenttia miesten keskiansioista.

Työ- ja elinkeinoministeriön entisellä kansliapäälliköllä Erkki Virtasella on vakaa käsitys yllä mainitun huuhaan todenperäisyydestä.  Virtanen kirjoittaa häpeävänsä tuota huuhaa-tulkintaa kaikkien tilastoihmisten puolesta.

Erkki Virtanen: "Hyvä esimerkki toistuvasta väärinkäytöstä on höpinä siitä, että naisen palkkaeuro on 83 senttiä. Tämä on sinänsä ihan oikea tyhmän jakolaskun tulos tilastoista, mutta tulkinta on tietysti tietoisesti väärä. Ja valitettavan moni uskoo siihen. Häpeän kaikkien meidän tilastoihmisten puolesta."

Virtanen valistaa edelleen: Mutta kun kovin monet tuntuvat uskovan tuohon ”Naisen euro on 83 senttiä” –huuhaaseen, ajattelin kertoa, mikä on totuus. Jos totuudella tässä hulinassa nyt on mitään merkitystä. Tasa-arvokiihkoilijoista fiksuimmat totuuden varmasti tietävätkin, mutta jättävät tietysti kertomatta, ei sovi aatteeseen, toteaa Virtanen.

Valheellinen mediakohina ja taustahulina kiihtyy yhteiskunnassa. Tilastoveteraani Virtasen tavoin joutuu kysymään, onko totuudella tässä hulinassa mitään arvoa tai merkitystä. Sehän on toki kaikille selvää, että samasta työsuorituksesta maksetaan miehelle ja naiselle sama palkka.

https://yle.fi/uutiset/3-9908275

https://yle.fi/uutiset/3-9291642

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Höpsistä."Puuvillatehtaantytöistä" herrasväen piioista lähtien on naisten palkat ollut pienemmät kuin miehillä.

Laskeppa mikä rahallinen menetys yrityksille olisi jos nainen saisi samasta työstä saman palkan kuin mies:

http://www.iltalehti.fi/tyoelama/2016110122544325_...

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Tekeekö se keskivertonainen yhtä paljon töitä kuin keskivertomies?

"Laskeppa mikä rahallinen menetys yrityksille olisi jos nainen saisi samasta työstä saman palkan kuin mies:"

Saattaisi muuten olla yritykselle jopa etu: sama työ - sama palkka!(?)
Lähdetkös Kalkela kanssani kantamaan "kilpaa" 40kg:n säkkejä. e/säkki, koska?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Voin kertoa että työelämässä ollessani pyysin kokki kloppeja heittämään 5 x50 kg perunasäkkiä pois kellarikäytävältä.
Mitään ei tapahtunut . Sylkäisin käsiin pari PR:lettä ja säkit lensi perunakellariin.
Veti pojilla huulet pyöräksi . Se "heikoinastia" .

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Ei ole mitään näyttöä siitä, että nainen nimenomaan sukupuolensa takia saisi pienempää palkkaa kuin mies - siis samasta työstä. Jos olisi näyttöä sellaisesta palkkasyrjinnästä, niin kyseisen työnantajan kohdalla 'ns. häkki heilahtaisi', rapsut tulisi heti, kun em. näyttö esitettäisiin oikeudelle.

Marja-Liisan on hyvä huomata, että palkkauksen perusteena on myös työsuoritus; sen määrä, teho, laatu, vaikuttavuus, tulokset jne. Joissakin ammateissa miehillä saattaa olla etua naisiin verrattuna. Juhani Vehmaskangas mainitsee asiasta karkeahkon, mutta kuvaavan esimerkin.

On myös lukuisia ammatteja, joissa naisilla vastaavasti on etua miehiin nähden. Suurin yksittäinen tekijä tilastollisen kokonaispalkan eroon on ammatinvalinta. Jokainen saakoon vapaasti valita ammattinsa; niin mies kuin nainen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Perushoitaja mies ja nainen tekee samaa työtä mutta eri palkka.Perusteleppa se?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #8

Hoitoalan työntekijöillä on jo pitkään ollut työn vaativuuteen perustuva palkkaus. Palkkaus siis määräytyy tehtävänimikkeen lisäksi myös työn vaativuuden ja vastuun perusteella. Todennäköisesti miespuolisia hoitajia on ohjautunut vaativampiin tehtäviin suhteellisesti enemmän kuin naisia.

Ero tuossa linkkisi listauksessa näytti lähihoitajan nimikkeen kohdalla olevan todella pieni, parin prosentin luokkaa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Virtanen :

"Kun palkat lasketaan yhteen ja jaetaan sukupuolen mukaan, tuloksena on juuri tuo naisten alimittainen euro. Tilastot eivät siis todellakaan valehtele, tulkitsijat sitäkin enemmän. Tasa-arvokiihkoilijoista fiksuimmat totuuden varmasti tietävätkin, mutta jättävät tietysti kertomatta, ei sovi aatteeseen.

Mutta palkkaero, jota siis ei edes ole olemassakaan, pitäisi kuitenkin poistaa. Miten semmoisen ongelman voisi poistaa, jota ei edes ole? Tasa-arvoilijat eivät ole koskaan kertoneet omia vaihtoehtojaan. Itse keksin kaksi vaihtoehtoista tapaa."

Niin, miesten ja naisten välillä on tosiaankin 16,6 prosentin suuruinen keskimääräinen palkkaero, kun tuo palkkaero lasketaan kokoaikatyötä tekevien palkansaajien säännöllisistä ansioista ja 18,4 silloin, kun keskimääräinen palkkaero lasketaan tehtyn työajan tuntiansioista. Kokonaisista vuosiansioista laskettuna miesten ja naisten välinen palkkaero on keskimäärin 24,xx prosenttia.

Keskimääräisen palkkaeron pienentämiseksi on tehty töitä jo yli 60 vuotta ja viimeisen vuosikymmenen aikana kolmikantaisesti samapalkkaisuusohjelman avulla :

https://www.thl.fi/fi/web/sukupuolten-tasa-arvo/ty...

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

THL:n ohjelmat 'tasa-arvon' nimissä ovat säälittävää sotimista utopian ja emansipaation luomia tuulimyllyjä vastaan. Feministien hallinnoimat byrokraattiset saarekkeet sotivat rinta rottingilla ja valtion varoilla tuossa "taistelurintamassa".

Kannattaisi edes hieman pysähtyä Erkki Virtasen selkokieliseen esitystapaan, jolla hän (katso aloituksen linkit) tyhjentävästi ja vastaansanomattomasti osoittaa nais/mies -lähtöisen palkkaerosodan valheellisuuden ja typeryyden.

Juho Antikainen, en halua tylyttää tylyttämisen vuoksi. Mutta eikö maailmassa ja Suomessakin ole todellisia yhteiskunnallisia ongelmia? Miksi metsästää jonnin joutavaa vihollista sieltä, missä sitä ei taatusti ole. Tätä kysyn.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Virtanen kolumnissaan heittäyttyy tarkoituksellisesti asioista tietämättömäksi - Työ- ja elinkeinoministeriön virkamiehenä toiminut henkilö ei ele voinut olla törmäämättä työmarkkinoiden tasa-arvoa käsittelevään kirjallisuuteen ja luultavasti hän on myös suorissa keskusteluyhteyksissäänkin ollut tekemisissä "naisen euro" -käsitteen kanssa.

Toisen ministeriön hallinnonalalta:

http://stm.fi/tasa-arvo/samapalkkaisuus

Palkkasyrjintä sukupuolen perusteella on tietenkin kiellettyä ja hyvin harvoin työnantajat sellaiseen enää syyllistyykään - kuitenkin jo nuo keskimääräiset palkkaerot implikoivat työmarkkinoiden ja myös yhteiskunnan yleisiä sukupuolinormeja, joista voidaan nähdä seuraavan taloudellista haittaa naisille.

Onko se keskimääräinen palkkaero sitten "tarpeeksi tärkeä" yhteiskunnallinen ongelma, jotta sen supistamiseen kannattaa satsata valtion ja työmarkkinajärjestöjen resursseja?

Minun mielestäni on, koska sen palkkaeron syyt ovat yhteiskunnan perusrakenteissa piileviä vinoumia ja niiden "oikaisemisella" on siinä tapauksessa muitakin edullisia vaikutuksiaan...

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

STM:n ja THL:n ymv. instanssien sekä myös ammattijärjestöjen kalliisti palkatut feministivirkailijat ja heidän myötäilijänsä työstävät yhä uusia ja yhä turhempia tasapäistämisohjelmia. Tarkoituksena on tasapäistää työelämää, perhe-elämää, koulutusta, hallintoa ja kaikkea mahdollista yhteiskunnassa.

Tuohon kokonaisuuteen sopii huonosti se ilmiö, jossa samat piirit pontevasti pyrkivät häivyttämään alkuperäisen ja luonnollisen sukupuolijaon. Sukupuoli halutaan ratkaistavaksi fiilispohjalta, ad hoc tässä ja nyt, mutu-tuntumalla: esim. "must' tuntuu niinku että mä olisin niinku enemmän niinku nainen..".

Palkkaryhmittelyt tulee kai jatkossa koota 10-15 fiilispohjaisen "sukupuolen" perusteella. Onneksi wanha Erkki Virtanen ei joutunut niihin tilastoihin sotkeentumaan. :) Sotea ja sotkua riittää noissa tulevissa kisoissa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Täältä mallia päättäjät.Sieltähän malli otettiin yhteisövero aleenkin.

https://yle.fi/uutiset/3-9910053

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Me miehet tässä heikoilla olemme joka tapauksessa; miehen vuosi on 11kk.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kyllä naiset kohta paikkaa varusmiespalvelussa nekin miehet jotka kunnon takia hylätään tai ovat sivareita.

Tasa arvoahan miehet on vaatinut tuossa joten tasa arvo myös palkkoihin .
Jos naiset pystyy sotimaan ei ole työtä mitä naiset ei pystyisi tekemään.
Koneet ne on miehilläkin apuna raskaassa työssä nykyään.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

#13. Menee vähän aiheesta sivuun, mutta Suomella on erinomaisia kokemuksia naisten osallistumisesta sotaponnistuksiin. Lottien työn katsotaan toisen maailmansodan aikaan vapauttaneen 100 000 miestä rintamalle. Hyvä saavutus, jopa ratkaiseva lopputuloksen kannalta.

https://www.svt.se/nyheter/uutiset/lotat-vapauttiv...

Normaalioloissa sama palkka ja sama arvostus samasta työstä miehille ja naisille.

Ja jos sotatilanteeseen vielä jouduttaisiin, niin silloin on paras menetellä samoin kuin viime sodissa. Miehet aseisiin ja välittömään maanpuolustukseen. Naiset huoltotehtäviin kansakunnan selviytymistä turvaamaan.

Toimituksen poiminnat